Izvršba od sedaj tudi na minimalno plačo

Izvršba od sedaj tudi na minimalno plačo

Če je do sedaj veljalo, da mora imeti dolžnik, ne glede na zadolženost zagovotoljeno minimalno plačo, se bodo za nekatere posameznike zadeve krepko spremenile. Tovrstne spremembe lahko povzročijo nemalo preglavic, predvsem tistim s socialnega roba.

Z novo novelo Zakona o izvršbi in zavarovanju lahko izvršitelj dolžniku odvzame tudi do 30 % minimalne plače, kar pomeni, da bo imel dolžnik na računu približno do 50 € mesečno manj kot sicer, torej okoli 550 €. Z Ministrstva za pravosodje navajajo, da nove ureditve ne posegajo v minimalno plačo, saj bodo namesto neto, bremenili dolžnikovo bruto plačo.

Spremembe, ki se nanašajo na izvršilni postopek navajajo, da se bo le ta po novem lahko začel po uradni dolžnosti, če bo znesek po enem izvršilnem naslovu presegal 10 evrov, ali če bo skupni znesek dolga enega dolžnika po posameznih izvršilnih naslovih presegal 20 evrov. Kot verdostojna listina bo veljal tudi pisni obračun prejemkov iz delovnega razmerja, sprememba pa je dodana tudi v obliki novega člena, ki navaja, da kot sodni polog velja prostovoljna izpolnitev izvršitelju in rubež gotovine.

Oddaj povpraševanje