Vlaganje e-izvršbe na podlagi verodostojne listine na spletnem portalu sodišča

Vlaganje e-izvršbe na podlagi verodostojne listine na spletnem portalu sodišča

Preden se poda predlog za izvršbo je priporočljivo pridobiti čimveč podatkov o podjetju ter izpeljati celoten postopek izvensodne izterjave terjatev. S tem se podjetje tudi zavaruje za primer pravdnega postopka, v katerem z listinami dokazuje, da je bil dolžnik o dolgu pravočasno in večkrat obveščen. Kljub nasprotnemu prepričanju se s pravilnim pristopom pri opominjanju, večina terjatev poplača (ali kompenzira) že vložitvijo e izvršbe.

Pred samo vložitvijo je potrebno preveriti finančne kazalce dolžnika. Upniki lahko sami preverijo ali imajo dolžniki odprt ali blokiran račun (bizi.si), kakor tudi druge finančne kazalce. Koristijo tudi neformalne informacije pridobljene preko spleta ali partnerjev podjetja.

Izvršbe natančno opredeljuje zakon o izvršbi. Predlog za vložitev izvršbe lahko upniki oddajo na spletnem mestu covl.si, potrebna je le predhodna registracija. Za vložitev izvršbe potrebujete le osnovne podatke o dolžniku, zadostuje že matična ali davčna številka dolžnika*.

Spletna aplikacija sodišča za e izvršbe na podlagi verodostojne listine upnikom nudi tudi avtomatski izračun zamudnih obresti. Zamudne obresti se avtomatsko izračunavajo tudi vsak naslednji dan po oddaji izvršbe.

Po oddaji vloge za izvršbo aplikacija generira podatke za plačilo sodne takse. Sodna taksa je v primeru e izvršbe odvisna od števila sredstev na katera vlagate izvršbo. V primeru izvršbe na poslovni račun dolžnikovega podjetja znaša sodna taksa 44,00 €.

*Ne velja nujno pri fizičnih osebah

Oddaj povpraševanje