Ste si že ogledali naše brezplačne priročnike?

Ste si že ogledali naše brezplačne priročnike?

Na naši spletni strani vam ponujamo zbirko brezplačnih priročnikov, s katerimi si lahko pomagate pri poslovanju s strankami in se potencialno razbremenite nekaterih odvetniških stroškov.

Vloga izvršbe, priprava ugovorov, interpretacija sodnih zapisov, pravočasno reagiranje na sodno pisanje in druge, so aktivnosti, ki jih upniki zaradi občutljivosti pravnega jezika večinoma niso sposobni sami korektno izvajati. Kvalitetna pravna podpora postopkom je ključnega pomena za pravilne poteze v postopkih sodnih izvršb.

 

1.  Priročnik za samostojno vlaganje izvršbe

Priročnik za samostojno vlaganje izvršbe vam prikazuje kako sami vložite izvršbo zoper dolžnika na portalu esodstvo.  Vsekakor pred pričetkom postopkov izvršbe močno priporočamo izvedbo izvensodne izterjave terjatev tako v samem podjetju kot tudi preko zunanjih partnerjev. S pravilnim postopkom izvensodne izterjave terjatev se največkrat sklene dogovor o poplačilu brez vloge sodne izvršbe, ki s sabo prinaša velike začetne stroške kot tudi velike stroške v primeru ugovora s strani dolžnika.

2.    Priročnik za izračun zamudnih obresti

Priročnik za izračun zamudnih obresti  vam prikaže navodila, kako najenostavnejše izračunati zamudne obresti  terjatev s pomočjo aplikacije Vrhovnega sodišča v Sloveniji. Višina obrestne mere je predpisana z zakonom in se spreminja vsakih 6 mesecev.

3.    Priročnik za preverjanje podatkov o blokadah TRR

Tretji priročnik vam prikaže kako lahko preko portala AJPES spremljate poslovanje vaših strank oziroma dolžnikov in sicer s spremljanjem blokad njihovih poslovnih računov. Če sumite, da vaš dolžnik slabo posluje in je verjeten stečaj, priporočamo redno spremljanje eOBJAV na straneh AJPES. Z objavo Oklica o stečajnem postopku prične teči tromesečni rok, v katerem imate čas, da prijavite svoje terjatve v stečajni postopek.

4.    Dopisi za poizvedbo o dolžnikovem premoženju – Brezplačni vzorec

Kot zadnjega, vam predstavljamo priročnik za sestavo dopisov o dolžnikovem premoženju, ki jih na podlagi verodostojne listine (npr sklepa o izvršbi) posredujete ustreznim institucijam. Pri vložitvi predloga za izvršbo sicer drži, da v večini primerov ni težko pridobiti pravnomočnega sklepa, a je potrebno upoštevati, da se nemalokrat zatakne pri samem izplačilu. Bodisi dolžnik nima premoženja ali to ni navedeno kot izvršilno sredstvo. K izvršbi se lahko vedno navede dodatno izvršilno sredstvo. Da pa dodatno izvršilno sredstvo prinese željen uspeh izvršbe, se je potrebno pozanimati o dolžikovem premoženju.

 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo preko telefona na številki 040 715 845 ali preko spletne pošte na info@ipom.si.

Oddaj povpraševanje