Davčne blagajne, globa in nagradna igra FURS-a

Davčne blagajne, globa in nagradna igra FURS-a

Ob začetku leta 2016 so v veljavo stopile davčne blagajne, s katerimi je potrebno račun ob izdaji potrditi na FURS-u. Njihov namen je pritegniti sodelovanje kupcev, predvsem pa zmanjševanje sive ekonomije, dela na črno, davčnih utaj ipd.

Račun je potrebno izdati ob vsakem gotovinskem plačevanju, kjer zneski niso neposredno nakazani na izdajateljev transakcijski račun. Sem spada tudi plačevanje s plačilno, kreditno kartico in čeki, izvzeta pa so plačila preko Monete in Paypala.

Račun prejmete takoj, ko ga poravnate oziroma lahko prodajalec izda skupni račun za pretekli mesec in sicer najkasneje do 5. v tekočem mesecu, kadar je opravljena dejavnost prevoz potnikov in blaga.
Prodajalčeva obveznost je, da kupca obvesti, tudi preko napisa, ki ga more imeti na vidnem mestu, da mora račun prevzeti ter ga zadržati. Kupčeva dolžnost pa je, da račun shrani do izhoda iz poslovnih prostorov. Račun mora na zahtevo pooblaščene osebe davčnega organa ali Tržnega inšpektorata predložiti. Če računa nima, ga ta lahko oglobi za 40,00 €.

Da bi si FURS zagotovil tudi aktivno sodelovanje kupcev, je pripravil nagradno igro, ki traja vse do konca leta 2016. V nagradni igri so kupci pozvani k zbiranju in preverjanju računov, ki jih nato posredujejo na FURS. Več o nagradni igri si lahko preberete tukaj.

Oddaj povpraševanje